Äänitys
Äänittäminen on oma taiteenlajinsa, joka pitää sisällään paljon muutakin, kuin pelkän äänen tallentamisen. Jotta musiikin on mahdollista syttyä eloon, on äänittäjän hallittava niin soittajien keskinäiset kuin esimerkiksi orkesterin ja solistien väliset balanssit. Laadukkaat mikrofonit oikeassa paikassa takaavat äänensävyjen, sointikuvien ja tilan tunnun oikeanlaisen hyödyntämisen.
Liikkuvan äänitysstudiomme ansiosta äänitys voi tapahtua lähestulkoon missä tahansa. Näin voidaan etsiä ja käyttää kulloiseenkin musiikkityyliin istuvaa salia. Tällöin on mahdollista ottaa huomioon myös se, minne soittajien on helpoin saapua, missä heidän on parasta soittaa kuin myös se, mikä toimii kulloiseenkin tilanteeseen äänitysteknisesti parhaiten. Kysy rohkeasti apua, niin autamme sinua miettimään, mikä sali toimisi parhaiten juuri sinun käyttöösi!
Äänitystilanteessa on hyvä olla mukana taiteellinen tuottaja. Tällöin muusikot voivat keskittyä soittamiseen ja äänittäjä äänittämiseen, jolloin tuottaja voi kuulla ulkopuolisen korvin kaiken sen, mitä mikrofonit todella tallentavat. Usein kuulokkeilla kuunneltuna voi havainnoida paljon sellaisia musiikillisia asioita, mitä ei välttämättä pysty erottamaan itse salissa ollessaan. Tarvittaessa voimme auttaa sinua taiteellisen tuottajan etsinnässä ja valitsemisessa.
Kalustona käytämme pääosin laajaa valikoimaamme Schoepsin laatumikrofoneja. Schoepsin lisäksi meiltä löytyy mikkejä myös muita huippumerkkejä, kuten Neumannilta, DPA:lta sekä Sennheiserilta. Halutessasi voit tutustua täyteen kalustolistaukseen tarkemmin täällä.
Seuraavissa voit tutustua levyn tekemiseen tarkemmin. Sulasolin lehdessä 1/2024 Pro Audile rohkaisee levyn tekemiseen - äänitysprojekti nostaa kuoron tasoa puhutaan juuri siitä, mitä otsikko antaa ymmärtää. Riffin artikkelissa Aamukahvilla Pro Audilella - oma ääniauto on iso etu kerrotaan taas oman ulkotuotantoauton eduista, joista on paljon iloa myös äänityksissä.
Lisäksi Kirkkomusiikkilehti julkaisi äänittämistä käsittelevän artikkelin Iloinen ilme kuuluu levyllä lehdessä 3/2021 ja Rondon lehdessä 1/2021 artikkelissa Striimauksille kysyntää orkestereissa on kerrottu myös levyttämisestä (nämä lehdet tosin maksumuurin takana), mikäli aihe kiinnostaa enemmän.
Äänentoisto
Meillä äänentoisto tarkoittaa useimmiten esiintyjien, kuten soittajien, laulajien tai puhujien äänten vahvistamista, mutta se voi olla myös esimerkiksi leffaäänen tai pelimusiikin toistamista tai vaikkapa DJ hommia.
Akustisen soittimen vahvistaminen on haasteellisempaa kuin sähköisen. Ja jos haluamme, että upea akustinen soitin kuulostaa vahvistettunakin upealta akustiselta soittimelta, alkaa haasteet. Silloin mikrofonin tulee kyetä kuulemaan sointivärit luonnollisena ja sen sijoituksen äänilähteestä tulee olla oikea sekä etäisyyden että paikkansa puolesta. Mikrofoni ei saa häiritä muusikon työtä, vaan tukea sitä.
Jotta vahvistettu musiikki vastaa muusikoiden ja mahdollisen kapellimestarin näkemystä balansseista, saundeista ja sävyistä, on erittäin tärkeää, että miksaaja tietää ja tuntee genren ja omaa siihen musiikkiin sopivan kaluston. Myös esiintymistilalla on suuri merkitys sille, miltä esitykset tulevat kuulostamaan. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä ja miettiä, tukeeko sali haluttua lopputulosta.
Teemme äänentoistoja kaikenlaisille kokoonpanoille aina yksittäisistä puhujista kuoron ja solistien tähdittämien suurten sinfoniaorkestereiden konsertteja myöten. Tilaisuuksien luonteet vaihtelevat ohjelmallisista esityksistä taustamusiikkiin. Tekemämme kenttä on siis erittäin laaja ja tarvittaessa voimme toteuttaa myös monikanavaisen äänentoiston.
Striimaus
Livestriimaus eli reaaliaikainen suoratoisto on saavuttanut lyhyessä ajassa suuren suosion myös klassisen ja muun akustisen musiikin parissa. Hyvällä markkinoinnilla toteutettu striimaus on loistava tapa sekä tavoittaa vanhat ja uskolliset kuulijat kuin myös löytää uusia kuulijoita, kun konserttiyleisö ei ole enää maantieteellisesti yhteen paikkaan sidottu. Striimaus on videotallennetta edullisempi toteuttaa ja siinä liven tunnelma syntyy itsestään.
Meillä tavallinen striimaus toteutetaan aina vähintään kahdella henkilöllä. Tällöin toinen vastaa äänestä ja kuvaleikkauksista ja toinen itse kuvien tekemisestä. Suuremmissa produktioissa on usein myös aiheellista käyttää nuotinlukijaa, joka varoittaa reaaliajassa siitä, mitä musiikissa on seuraavaksi tapahtumassa.
Halutessaan striimiin voidaan upottaa ennalta tehtyjä videotallenteita. Nämä voivat olla esimerkiksi tervehdyksiä, haastatteluja tai vaikka jokin yksittäinen kappale. Pitkässä konsertissa oikeaan väliin sijoitettuna tällainen voi tarjota hyvää vaihtelua katselijalle ja oivan lepotauon esiintyjille.
Äänikalustomme on äärimmäisen laadukas ja kattava. Useimmat mikeistämme edustavat Schoepseja, mutta kalustostamme löytyy mikkejä myös muilta huippumerkeiltä, kuten Neumannilta, DPA:lta sekä Sennheiserilta. Kuvakalustomme taipuu jouhevasti niin pieneen kuin isompaankin produktioon. Meillä on käytössämme kahdeksan korkealaatuista robottikameraa, kaksi kiinteää kameraa sekä 5K-kuvaa tallentava drone. Halutessasi voit tutustua kalustoomme tarkemmin täällä.
Ääni- ja kuvakaluston lisäksi meiltä löytyy perus valokalusto pienille kokoonpanoille ja tarvittaessa saamme järjestettyä valot myös isompiin tapahtumiin.
Lisää videotallenteista ja striimauksista voit lukea esimerkiksi Sulasolin 2/2021 lehdestä artikkelista Konserttistriimausten kulta-aika.
Videotallenteet
Internetin kultakaudella erilaiset musiikkivideot ja tallenteet ovat kasvattaneet hurjasti suosiotaan. Videotallenne voi olla melkein mitä vain, pienestä alkuinsertistä tai musiikillisesta tervehdyksestä kokonaiseen konserttiin tai vaikkapa luentosarjaan. Videotallenteelle on mahdollista tehdä striimausta monipuolisempaa kuvakerrontaa ja sen toteuttamisessa on enemmän aikaa kikkailla niin äänellisesti kuin kuvallisestikin.
Äänikalustomme on äärimmäisen laadukas ja kattava. Useimmat mikeistämme edustavat Schoepseja, mutta kalustostamme löytyy mikkejä myös muilta huippumerkeiltä, kuten Neumannilta, DPA:lta sekä Sennheiserilta. Kuvakalustomme taipuu jouhevasti niin pieneen kuin isompaankin produktioon. Meillä on käytössämme kahdeksan korkealaatuista robottikameraa, kaksi kiinteää kameraa sekä 5K-kuvaa tallentava drone. Halutessasi voi tutustua kalustoomme tarkemmin täällä.
Ääni- ja kuvakaluston lisäksi meiltä löytyy perus valokalusto pienille kokoonpanoille ja tarvittaessa saamme järjestettyä valot myös isompiin tapahtumiin.
Lisää videotallenteista ja striimauksista voit lukea esimerkiksi Sulasolin 2/2021 lehdestä artikkelista Konserttistriimausten kulta-aika.
Ota yhteyttä
Jäikö jokin asia askarruttamaan tai oletko kiinnostunut tekemään yhteistyötä kanssamme? Voit lähestyä meitä joko tämän lomakkeen kautta, laittamalla sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@proaudile.fi tai vaikka soittamalla suoraan numeroon 040 043 1605, mikä vain tuntuu sinusta luontevimmalta!