top of page

Canto Meditativo

Välähdyksiä, kohtaamisia ja tarinoita matkan varrelta

RRCD

004

Tällä levyllä pääset sukeltamaan musiikin maailmaan, jossa jokainen sävel kantaa mukanaan iloa, syvällisyyttä, rauhaa ja lohtua. Kappaleet kietoutuvat yhteen kohtaamisten, tarinoiden ja musiikillisten matkojen kautta, luoden ainutlaatuisen tunnelman. Levyn kappaleet ovat kuin runoja, joissa tärkeä viesti tai tunnelma on tiivistetty pieniin hetkiin.

Nämä kappaleet ovat sellisti Hannu Kiiskille henkilökohtaisesti merkityksellisiä. Sävellykset kätkevät sisäänsä tarinoita, jotka muotoutuvat uudelleen jokaisen esityksen myötä – elävien kertomusten tavoin. Levyn mukana tuleva booklet tarjoaa pieniä kurkistuksia näihin tarinoihin, avaten ikkunan musiikin ja tarinoiden maailmaan, täydentäen kuuntelukokemusta.

Aija Puurtinen: Beaivi Ahcazan
00:00 / 00:53
Manuel deFalla: Danse espagnole
00:00 / 00:31
Dmitry Hintze: Meditaatio
00:00 / 00:27
Toivo Kuula: On kaunis synnyinmaamme
00:00 / 00:35
Canto Meditativo

Hetkiä musiikin äärellä

Tervetuloa tutustumaan musiikilliseen matkaani, joka on kiteytetty levylleni "Välähdyksiä, kohtaamisia ja tarinoita matkan varrelta". Olen Hannu Kiiski, konserttisellisti ja tilannemuusikko, ja tämä albumi on syntynyt halustani tallentaa musiikkiani erilaisista tilanteista, jotka eivät välttämättä liity perinteisiin konsertteihin, vaan enemmänkin elämän eri sävyihin.

Musiikkini kutoo yhteen ihmisjoukkoja erilaisissa tilaisuuksissa, joissa musiikilla on oma erityinen paikkansa. Kohtaamiset vaihtelevat suuresti: toisinaan säestän yrityksen pikkujouluja tai esitän musiikkia pomon läksiäisissä, toisinaan olen mukana kalastusseuran vuosijuhlissa, tai sitten soitan häissä, syntymäpäivillä tai surujuhlissa. Musiikkini virtaa toisinaan myös yksinäisen vanhuksen huoneeseen luoden hetken, joka voi olla lohdullinen ja merkityksellinen. Tavoitteenani oli tallentaa juuri näiden tilanteiden hetkiä ja tunnelmia.

Musiikin suuruus ja sen vaikuttavuus säilyvät samoina, oli yleisössä sitten konserttisaleja täynnä innokasta yleisöä tai yksi ainoa ihminen, joka kaipaa musiikin voimaa. Uskon, että kyky ja tarve kokea elämän merkitystä musiikin kautta ovat meissä jokaisessa, riippumatta musiikillisesta koulutuksesta. Mestariteoksenkaan ei tarvitse olla pitkäkestoinen; sen voima voi tiivistyä muutamaan minuuttiin, luoden vahvan tunnelman ja syvän yhteyden kuulijoihin. Musiikin voima on ajaton ja universaali, ja se kantaa läpi erilaisten tilanteiden ja elämänvaiheiden, tuoden mukanaan merkityksiä ja tunteita.

Levylläni soitan pieniä mestariteoksia, jotka ovat minulle henkilökohtaisesti tärkeitä. Elämän eri vaiheissa, ja erityisesti nyt, kun olen eläköitynyt päätyöstäni Sibelius-Akatemian lehtorina, olen pysähtynyt pohtimaan elämää kokonaisuutena. Mitä on tehty ja mitä jäänyt tekemättä? Millä tavoin ja millainen musiikki on säilyttänyt merkityksensä? Näistä pohdinnoista olen päätynyt valitsemaan levylle kappaleita, joiden taustalla on erilaisia kohtaamisia, jotka ovat jättäneet jälkensä. Osa kappaleista muistuttaa minua kohtaamisista merkittävien säveltäjien kanssa, toiset kappaleista taasen kertovat tarinoita muusikkoystävieni kanssa ja toiset taas yhteisistä hetkistä kuulijoiden kanssa.

Levyn tunnelmaa rikastuttavat neljä pitkäaikaista kollegaani: Risto Lauriala, Valeria Resjan, Kaisa-Leena Hannikainen ja Elina Pikkuhookana. Heidän kanssaan olen jakanut lukemattomia musiikillisia hetkiä, ja yhteistyömme heijastuu vahvasti levyn kappaleissa. Lisäksi soitan levyllä sellokvartetin kanssa, joka koostuu oppilaista viimeiseltä opettamaltani selloluokalta Sibelius-Akatemiassa.

Toivon, että tämä levy tarjoaa kuulijoille iloa, rauhaa ja lohtua. "Välähdyksiä, kohtaamisia ja tarinoita matkan varrelta" on kutsu jakaa musiikillinen matkani kanssani ja löytää oma merkityksesi näistä hetkistä.

Hannu Kiiski

Kappale
Kesto
1.
Dmitry Hintze - Meditaatio f-molli op. 219 nro 5
4:12
2.
Dmitry Hintze - Serenade op. 213 nro 3
2:01
3.
Richard Strauss - Morgen! op. 27 nro 4
3:36
4.
Camille Saint-Saëns - Le Cygne
2:46
5.
Erkki Melartin - Canto religioso op. 121 nro 1
3:59
6.
Toivo Kuula - On kaunis synnyinmaamme (VK 574)
2:00
7.
Toivo Kuula - Scherzino op. 3a nro 5
1:33
8.
Taneli Kuusisto - Consolation op. 32 nro 1
3:52
9.
Einojuhani Rautavaara - Sydämeni laulu oopperasta Aleksis Kivi
3:33
10.
J. S. Bach - Herzlich tut mich verlangen BWV 727
2:08
11.
J. S. Bach - Arioso BWV 156
2:36
12.
Manuel de Falla - Danse espagnole nro 1 Oopperasta "La vida breve"
4:23
13.
Ilmari Hannikainen - Air
4:54
14.
Ilmari Hannikainen - Koraali
2:36
15.
Aija Puurtinen - Beaivi, áhčážan
3:46
16.
Pjotr Tšaikovski - Andante cantabile
6:22
17.
Andraé Crouch - My Tribute
3:04
18.
John Rutter - The Lord Bless You and Keep You
2:48
yht. 1:01:41

Tekijätiedot

Hannu Kiiski, sello

Risto Lauriala, piano
Raidat 1, 4, 9, 11, 12

Valeria Resjan, piano
Raidat 2, 3, 7, 8 10, 13, 16

Kaisa-Leena Hannikainen, piano ja urut
Raidat 14, 15

Elina Pikkuhookana, piano
Raidat 5, 6, 19, 20

Sellokvartetti Oliver Erlich, Iiris Piri, Maria Morfin Venäläinen ja Juho Peltonen
Raidat 17, 18

Äänitetty Vihdin kirkossa tammikuussa 2023.

Äänitys, editointi, masterointi / Matti Heinonen, Pro Audile
Tuottaja / Sofia Riippi, Hannu Kiiski
Tekstit / Hannu Kiiski
Valokuvaaja / Matti Heinonen, Sofia Riippi, Matti Nenonen
Kansien taitto / Oona Heikkinen
Vastaava tuottaja / Sofia Riippi


Mainintoja

Ei vielä arvosteluja.

bottom of page