top of page

Solace

Risto-Matti Marin, piano

RRCD

005

Maamme eturivin pianisteihin kuuluvan Risto-Matti Marinin soolopianolevy Solace tarjoilee soinnin taikaa ja meditaatiota. Levyllä yhdistyvät Sibeliuksen ja Brahmsin tunnetut mestariteokset ja Matthew Whittallin sanomattoman kauniit uudet kappaleet kokonaisuudeksi, joka hivelee sielua ja korvia.

Jean Sibelius: Valse Triste
00:00 / 00:50
Johannes Brahms: Balladi
00:00 / 00:52
Matthew Whittall: Solace
00:00 / 00:41
Johannes Brahms - Intermezzo
00:00 / 00:37
Solace

Solace - Lohdutus

Tämän meditatiivisen soolopianolevyn ohjelma on koottu kanadalais–suomalaisen säveltäjän Matthew Whittallin (s. 1975) lähes 40-minuuttisen Solace ("lohdutus") -teoksen ympärille. Tyyliltään postminimalistisessa hitaassa ja kauniissa teoksessa kuuluu sekä surun että lohdutuksen säveliä. Samoina toistuvat eleet ja soinnut ovat keskeinen osa teoksen olemusta. Perinteisessä mielessä musiikki ei siis kulje eteenpäin tai kerro tarinaa, vaan ennemminkin se on tila, johon kuulija voi rauhassa uppoutua ja kuunnella paitsi musiikkia, myös itseään.

Suru ja lohtu ovat koko ohjelman teema. Sibeliuksen Valse Triste ei kaipaa kummempia esittelyjä. Sen melankolinen pääjakso ja katkeransuloiset muistumajaksot ovat tuttuja monille. Brahmsin musiikin pidättynyt pakahduttavuus ja intiimiys muistuttavat jollain kummallisella tavalla Solace-teoksen tunnelmia – niin erilaista kuin noiden kahden säveltäjän musiikki onkin. Lisäksi Brahmsin teokset sopivat erinomaisesti johdattamaan kuulija hiljaisuuden maailmaan ja tuomaan sieltä jälleen maan pinnalle. Brahmsin vuonna 1854 säveltämä balladi op. 10 nro 1 huokuu eeppistä ylevyyttä ja julmuutta. Vuonna 1892 valmistunut Intermezzo Es-duuri kuuluu puolestaan koko romanttisen pianokirjallisuuden kauneimpiin kappaleisiin. Valssisävelin alkaneen levyn lopussa kuultava Whittallin Valse No. 7 on soiva kunnianosoitus Erik Satielle. Seesteinen teos sulkee ohjelmakokonaisuuden täydellisesti.

Risto-Matti Marin

Kappale
Kesto
1.
Jean Sibelius - Valse Triste, op. 44 no 1
5:24
2.
Johannes Brahms - Balladi d-molli, op. 10 no 1
5:15
3.
Matthew Whittal - Solace (2020)*
39:34
4.
Johannes Brahms - Intermezzo Es-duuri, op. 117 no 1
5:30
5.
Matthew Whittall - Valse No 7 (2014)*
4:14
yht. 59:59

Tekijätiedot

Pianisti: Risto-Matti Marin

Äänitys: Matti Heinonen, Sofia Riippi
Editointi, miksaus ja masterointi: Matti Heinonen
Tuottaja: Risto-Matti Marin
Kansikuva: Tero Pelkonen
Artistikuva: Heikki Tuuli
Graafinen suunnittelu: Oona Heikkinen
Vastaava tuottaja: Matti Heinonen

Äänitetty Kangasala-talossa, Kangasalalla, 19.-22.6.2023


Mainintoja

Ei vielä arvosteluja.

bottom of page